donderdag 2 mei 2013

Martine Letterie

Wat is geschiedenis leuk en wat is het geweldig om te lezen over kinderen die een spannend avontuur beleven in een andere tijd dan deze. De avonturen die deze kinderen beleven geven een mooi beeld over het leven in die tijd.
Martine Letterie schrijft prachtige en boeiende verhalen. Ik heb er enkele gelezen en ik ben helemaal fan.
Bijvoorbeeld:

De gevaarlijke voorspelling



Een zeer boeiend en leerzaam verhaal over een jongen, Hiddo, in de 13e eeuw in het noorden van Nederland. Het is winter, de oogst is mislukt en daardoor heerst er honger. Hiddo wordt naar zijn oom gestuurd om aan te sterken. Bij zijn oom de pastoor, vindt hij een profetie, een voorspelling dat het gebied waar Hiddo woont onder water zal komen te staan. Hiddo probeert de volwassenen te waarschuwen dat de profetie uit gaat komen en dat er iets moet gebeuren om een drama te voorkomen. Echt spannend.
Het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar, maar voor jongere kinderen is het een leuk boek om uit voorgelezen te worden. Ik vind het vooral zo leuk dat er tussen de hoofdstukken stukjes informatie (weetjes) staan die het verhaal verduidelijken.

Groeten van Leo



In de bibliotheek merk ik dat er bij kinderen van circa tien jaar de wens is om het dagboek van Anne Frank te lezen. Dit is echter voor kinderen van deze leeftijd niet goed leesbaar. Het boek Groeten van Leo is een mooi alternatief.
Dit verhaal gaat over Leo Meijer, één van de vele joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland leefden, zijn weggevoerd en vermoord.
Het boek staat in onze bibliotheek bij de informatieboeken, maar het is een 'leesboek'.


Ook heel goed in de klas te gebruiken is het boek Over vroeger en nu, verhalen bij de canon.
Martine Letterie is één van de drie schrijfsters van dit boek. Vijftig verhalen bij de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.
Had ik maar zo'n boek gehad in mijn jeugd!

Meer informatie over boeken bij de canon:
www.leesplein.nl

de website van Martine Letterie
www.martineletterie.nl  (deze is momenteel niet up to date)


Geen opmerkingen: